Blåljus för tankarna till polisbilar men här handlar det om det blåa ljusets nödvändiga inträde i LED-teknologin.
Blått som i RGB
Vi har tidigare skrivit om färgtemperaturer, svartakroppskurvor och vad som egentligen menas med vitt ljus. Genom att kombinera röd, grön och blå (RGB), kan man skapa alla färger för en LED, lysdiod. Även vit. Och alla sorters vit. Blå var tydligen extra knepigt och i början av 90-talet hade fysikerna ännu inte lyckats ta fram blå lysdioder, vilket alltså var en nödvändighet för vitt LED-ljus.
Lön för mödan
Shuji Nakamura, en japansk fysiker, var anställd på ett stort företag som arbetade med optoelektronik. Han lyckades till slut år 1993 knåpa ihop en fungerande lösning. Han uppfann således den blå lysdioden. Tricket var att förutom fosfor även använda galliumnitrid, en halvledare som visade sig vara bra på att hantera temperaturer och spänningar. Bättre än galliumarsenid i alla fall, för den som är särskilt nyfiken på det tekniska.
Företaget där Nakamura jobbade tjänade enorma pengar på denna upptäckt, men Shuji själv fick bara 200 dollar som ersättning! Hans kollegor retade honom för detta och gav honom smeknamnet “slaven”. Shuji skulle dock komma att få upprättelse. En påökning till 8 miljoner dollar efter en rättstvist några år senare och som grädde på moset även Nobelpriset i fysik år 2014. Förutom att hans blåljus används i alla vita LED, används det även i Blue-ray läsare mm.
Ljusgran, blå som vit
När Nakamura fick sitt Nobelpris för “uppfinningen av effektiva blå lysdioder vilka möjliggjort ljusstarka och energisnåla vita ljuskällor”, hade Montejaurs kunder redan njutit av det fina varmvita ljusets egenskaper i 5 år. Hissningsbar Ljusgran lanserades som ni vet redan år 2009.
För de mest nitiska blåljusanvändarna finns det en hängande blå ljusgran. Se bilden, men vi vill understryka att vår noggrant intrimmade varmvita färg är i särklass mest populär hos våra kunder. Men bara tack vare Shuji Nakamuras blåa färgkomponent!