Ett öga för färger – om färgtemperatur
Att vi kan uppfatta färger på olika sätt är bekant. Ett gammalt skämt handlar om ett käbblande par i tapetaffären där mannen bestämt hävdar att det bara existerar åtta färger och att hustruns lime, turkos, akvamarin, smaragd, oliv och pistasch alla heter grön.
När det kommer till julbelysning finns det liknande meningsskiljaktigheter fast då med den vita färgen i fokus. Vad är egentligen vitt? Vitt som ett A4-papper, kallvit som ett lysrör, eller varmvit som ett stearinljus?
I juletid föredrar de flesta ett varmt sken kring sina hem medan man vid köpcentra ofta kan se ett isande, nästan blått ljus från fasadernas dekorationer.
CIE, RGB och svarta kroppar
Som producent och inköpare av LED är det viktigt att inte bara förstå vad som passar var utan även att kunna specificera för diodfabrikerna exakt vilken färg ljuset ska ha och här är grunderna till detta:
CIE-triangeln är en empirisk färguppfattning eller rättare sagt en överenskommelse från 1931. Den hänger ihop med våglängdsintervallet 380-750 nm och de för ögat synliga röd grön blå (RGB)…hmmm mannen i tapetaffären kanske hade rätt ändå..!?
Det räcker dock inte att bara definiera X och Y-värdena. Man måste hålla koll på svartakroppskurvan (Plancks kurva) också!
Med färgtemperatur menas det ljus som skapas när man värmer upp en svart kropp till en viss temperatur. Tänk att du värmer en metallbit till 2000 grader (2000 C = 2273 K). Då kommer dess glöd att ha en färg liknande ett stearinljus låga (varmvit, gulaktig ton). Om du drar på ännu mer, och kommer upp i tex 10000 grader så kommer färgen att bli kallare, nästan blå. När man specificerar en LED räcker det således inte att ange färgtemperatur, man måste även ange X,Y för att inte få ngn större avvikelse från svartakroppskurvan.
Färgtemperatur
På förpackningarna till LED-belysning anges i allmänhet färgtemperatur enligt ungefär följande skala:
VARMVIT | – 3300 K |
VIT | 3300-5300K |
KALLVIT | 5300K – |
För Montejaur Ljusgranar strävar vi efter att ligga på ”äkta” 2700K för varmvit och 6000K för kallvit. 2700K ger ett neutralt men varmt ljus, utan överdriven och smaklös gul ton. Med rätt placering, dvs nära svartakroppskurvan undviker man stick i rosa eller andra färger.
Om man vill utföra egna kontroller finns det appar att ladda ner i form av färgkartor vs temperatur. Då kan man göra en egen jämförelse med ögat, men osäkerheten blir därefter och fel på uppåt 1000K är inte omöjligt. För en mer korrekt studie krävs en riktig kolorimeter, dessa kostar dock drygt 25.000kr och då blir det kanske billigare att tapetsera om istället.