Våren 2015 var det dags för Montejaur att uppdatera sin portfölj med bilder och annat marknadsföringsmaterial. Våren kom tidigt och vi var tvungna att åka långt norrut för att hitta snö.  Valet föll på Arvidsjaur, där några dagar i april tillbringades på en gård mitt i skogarna, tillsammans med ett fototeam och en drönare. Ljusförhållandena var svåra och bilderna kunde tas endast under en kort stund på kvällarna. Den milslånga grusvägen till gården gjorde sig som sämst under denna del av året och det tog uppåt en timme att ta sig till närmaste affär. I den meterdjupa snön skadade producenten sitt knä, halva teamet fick magsjuka samtidigt som entréen till utedasset fortfarande var insnöat. Under dessa förhållanden tog vi några av de vackraste bilder som tagits på julbelysningar.

Unik design

Montejaurs unika ljusgran patenterades 2009 i Sverige. Pga den även unika produktionsprocessen kom efterföljande kopior att kraftigt skilja sig i fråga om estetik, men även i kvalitet, ljusstyrka och monterbarhet. Kunder i hela Norden, övriga Europa och USA har de senaste decenniet kunnat åtnjuta våra produkter i sina trädgårdar.

Bildstöld

Förra vintern hittade vi vår egen bild på flera ställen hos andra handlare. Tex

  • Bauhaus
  • XL-byg.dk
  • Homeshop.dk
  • Kridtvejsplanter.dk
  • Lampeguru.no

Källan var Veliline ApS. Och vi hittade naturligtvis vår bild i deras vinterbroschyrer från 2017 och 2018. Inklippt mot deras egen bakgrund. Dvs en högst medveten kopiering. De har inte bara råkat använda en bild de hittat på nätet, utan de har noggrant försökt att manipulera den och sedan använt i sin marknadsföring och på sina förpackningar.

Billigt vs premium

Tänk er att Renault börjar använda bilder på Volvo, även om skillnaden mellan Veliline och Montejaur är långt mycket större…

Så här ser förpackningarna ut:

Vår bild inklippt mot en egen bakgrund

Och innehållet när man öppnar:

Montejaur är dubbelt så stor och tung pga tjockare kabel, mer koppar, samt större lampor med LED som är inkapslade i korrosionssäker plast.

Och så den färdigmonterade produkten:

Velilines produkt består av 480 LED, men vår bild som använts visar vår produkt med 640LED.

Danska konsumenter och även norska, har alltså vilseletts under två års tid. De har visats en bild, men fått något helt annat och undermåligt.

 

Fortsatt lurendrejeri

Vad värre är, har åtgärder från företaget Veliline uteblivit. Via advokat meddelade de i mars 2019 att bilderna tagits bort. Men vid en kontroll den 1 okt 2019 låg bilden kvar hos Homeshop, Kridtvejsplanter och Bauhaus Danmark (!)

Nästa steg

Montejaur förbereder en process inför dansk domstol där vi kommer att hävda vår upphovsrätt samt skadestånd. Beträffande den civilrättsliga tvisten som har att göra med falsk marknadsföring och bluffen gentemot danska och norska konsumenter väljer vi att meddela på detta sätt och vi har även skickat en anmälan till danska konsumentverket, Forbrugerombudsmanden.