Gunnar Säfström, från Nykvarn, valde att köpa en flaggstångsgran, en med 10 separata slingor á 40 LED. För priset av 900 kronor trodde han att det skulle bli en vacker upplevelse och enkelt att montera.

Det som såg lätt ut från början visade sig istället vara en ren vetenskap.

-Hur jag än försökte blev det aldrig bra, förklarar Gunnar.

Gunnar insåg snabbt att det helt enkelt inte fungerade att sätta upp belysningen på ett tillfredsställande sätt. Det som skulle bli en trevlig upplevelse blev istället en riktig surdeg. Tältpinnarna lossnade och det saknades två pinnar i förpackningen.

– Gång på gång fastnade toppringen på flaggstången. Dessutom var det hela tiden trassel med slingorna som korsade och hakade i varandra.
– Det tog flera timmar, för två personer, att montera upp den.

Egentligen hade vi behövt vara tio personer, en för varje slinga, för att kunna montera granen. När den väl var uppe var ljuset glest och det var svårt att få till en jämn belysning.

-Det blev aldrig bra, man hade behövt två uppsättningar slingor för att det skulle se tätt ut, berättar Gunnar.
Till slut gav han upp. Det blev ingen julbelysning på tomten. Det gick inte ens att få tillbaka produkten i originalförpackningen efter nedplockning.

Det var inte förrän han hittade Montejaurs modell som han bestämde sig för att försöka igen.

-Det som är den stora skillnaden är att Montejaurs modell, en åtta meter 640 LED ljusgran, är så enkel att montera upp. Vem som helst kan montera upp den på några minuter.

Nu är Gunnar äntligen nöjd. Montejaurs ljusgran är ett tårtbitsformat nät som bildar en perfekt konisk form där lamporna är jämnt fördelade i alla riktningar.

-Nu skiner det så som jag alltid velat att det ska göra på tomten.