Jul på Strandvägen – Flaggstångsbelysning på Kajplats 10

”Efter en lång kväll på krogen häftade jag i skuld till en granhandlare….en man som alltså sålde julgranar på Strandvägen”

Så börjar Klas Östergrens berättelse ”Röd Jul” ur en novellsamling från 1997. Huvudpersonen säljer så småningom en julgran till en kvinna från Östermalm och bär också hem trädet till henne.

Det är ”Inte någon hörngran eller skymningsgran, utan en riktig dansgran som tålde att betraktas från alla håll. Precis som hon”.

Med detta i åtanke är det extra roligt att Montejaurs ljusgran nu finns att beskåda från alla håll på Kajplats 10, Strandvägen. Redan när man passerar Dramaten ser man de numera välbekanta ringarna som bildas när man hissat ljusnätet. Tillsammans med älgflocken i Berzelii park bildar flaggstångsbelysningen en enhetlig svensk ljusdekor som får inte bara turister att stanna upp och mot bakgrunden av det varmvita skenet avbilda sig själva, utan även de stockholmska fordonen saktar in för att bättre hinna studera dessa lysdiodskapelser.

Och ställer man sig alldeles invid flaggstången på kajen så kan man genom nätmaskorna se hur NK-klockan skiftar färg från grönt till rött till grönt i sitt evigt roterande andante. Vrider man lite på huvudet så fångar man Montejaurs julbelysning i samma scen som dess storebror och kanske allra första källa till inspiration. Inget mindre än den magnifika Stenbecksgranen.

 

sv.wikipedia.org/wiki/Röd jul

www.dn.se/arkiv/kultur/rod jul en julnovell av klas ostergren/

LJUSGRAN 8M