Om 2020 års reklamfilm Christmas Everywhere

 

Först lite bakgrund beträffande botanisk rekvisita

Saguarokaktusens första arm börjar växa vid 95-100 års ålder och då den är ca 4-5m hög. Den kan bli upp till 300 år gammal och återfinns endast i Arizona, USA.
I Sverige kan man köpa en sort som heter Euphorbia, mer känd som ”High Chaparall” och kommer från Sydafrika. Inte lika gamla och egentligen inga ”riktiga” kaktusar, men ändå. Ett bra ställe att hitta en sådan är på Slottsträdgården Ulriksdal med sitt stora sortiment och kunniga, hjälpsamma personal. Det var här vi köpte “Clint”, en 160cm hög Euphorbia.

 

 

 

 

Vidare några ord om filmhistoria

Spagettivästern var en subgenre inom västernfilmerna. Inledningsvis hade benämningen en nedlåtande mening, men filmerna skulle komma bli de mest ansedda inom genren.

De producerades och regisserades av italienare medan inspelningsplatsen var utanför Almeria i Spanien. Landskapet påminde om öknen i sydvästra USA och lokalbefolkningen var tillräckligt lik Mexikaner för att kunna användas som statister.

 

 

Och så musiken

Los Wrangos var ett Mexicana spaghettivästernband från Stockholm. Deras låt Christmas in El Paso kan du lyssna på Spotify eller Youtube.

https://open.spotify.com/track/1lq0JcKVC0n74EbwgVzt2Z?si=LyAZOVsfRaewi5xlZGhUbQ

https://youtu.be/Yw9hAXF7qiA

 

Men var spelades filmen in?

Inledningsvis var tanken att filmen skulle spelas in på plats i Arizona, eller möjligtvis i södra Spanien. Pga Coronaläget behövde arbetet göras inom landets gränser och valet föll på Ölands Stora Alvar. Närmare bestämt Möckelmosse.

 

Annan rekvisita

LJUSGRAN 6M

 

Resultatet blev filmen – “Christmas Everywhere”!

https://youtu.be/odfjMIUJsN8