10 rostfria år

Montejaurs LED har varit vattentäta sedan 2012. Villaägare har således kunnat njuta av Vattentät rostfri julbelysning, utan några som helst korrosionsproblem sedan 10 år.

Kommersiellt tillgängliga LED består av icke-rostfritt material i anoderna och katoderna. Genom att kapsla in varenda LED och fylla hylsan med ett speciellt genomskinligt lim skapar man ett vattentätt (och gastätt) utrymme där LED-komponenterna inte kan korrodera. Exempel på vattentät rostfri julbelysning är ljusgran för flaggstång, ljusgran med stång, samt parkgran.

Utomhus julbelysningar utsätts för snö, regn och fukt under vintermånaderna. Rost är ett typiskt problem och ljusslingor av låg kvalitet korroderar i de allra flesta fall redan den första säsongen. Det första tecknet brukar vara en brun missfärgning av själva lysdioderna. Inom kort bryts strömkretsen och slingan slutar lysa.

Om ljusslingan inte är utbytbar medför ett sådant fel att hela slingan kasseras. Men även om man har utbytbara delar av slingan är det irriterande att behöva spendera tid med att gå ut i kylan och byta komponenter. Särskilt som man förstår att ytterligare delar riskerar samma fel. I slutändan vill man ju montera och koppla in julbelysningen en gång för att sedan bara kunna njuta av dess stämningsfulla sken. År efter år!

Klassning

Det är alltså nödvändigt att få ordning på korrosionssäkerhet för utomhusprodukter som ska användas mer än en säsong. Till hjälp finns det en produktstandard, IP-klassning  som klassificerar graden av skydd mot väta, fukt osv.

Följande video visar hur väl inkapslingen av dioderna fungerar. Ljusgranens användningsområde är inte tänkt att vara under vatten men som synes går detta utmärkt ifall olyckan är framme och illustrerar väl Montejaurs ljusgranars beständighet mot väta.